Перейти до вмісту

Богоявлення Господнє у Кафедральному соборі

19 січня, в день Свята Богоявлення Господнього у головному соборі нашої єпархії Владика Ніл очолив святкову Архієрейську Службу Божу.

Святкову Службу Божу співслужили парох митр. прот. Іван Тидір, з духовенством собору. В часі Літургії молилиися за дар Хрещення та виздоровлення всіх важкохворих людей. Також молитовно згадували 30-ту річницю відновлення Архієрейського хору імені Блаженного Теодора Ромжі.

Після Євангельського читання Владика виголосив гомілію, в якій наголосив, що ключем сьогоднішнього свята є хрещення Ісуса в ріці Йордан, прийняте від Івана Хрестителя. Як ми чуємо у церковних піснеспівах: “Йордан здивувався”. Сили природи “здивувались” приходові Господа на землю. На підтвердження Божества Ісуса, як чуємо в тропарі сьогоднішнього свята, “родителів глас, свідітельствовавше тебі”, називаючи тебе улюбленим своїм сином.

В лоні церкви ми також були охрещені, стали християнами. В сьогоднішньому апостольському читанні до Тита, чуємо як апостол Павло називає тайну Хрещення: “Банею пакибитія”. В такий спосіб апостол народів називає хрещення купіллю нового буття. В хрещенні ми отримали нове буття, буття християнина, буття людини, яка вірить в Ісуса Христа. Нове буття проявляється в любові, особливо в любові до тих, хто нас не любить, хто нас переслідує, хто нас переслідує навіть у любові до своєї хвороби. Це є початок життя у послухові до Його волі у нашому житті, приймаймо свою життєву історію якою б болючою вона не була, приймати свого чоловіка, дружину, дітей такими якими вони є.

Для нас є приклад Христа, який, не будучи грішником, став між грішниками, взяв наші гріхи на себе і поніс їх на хрест лише через послух до волі свого Отця. Після розп’яття Він воскрес, даючи нам свідчення, що Він є сильнішим за смерть. У воді, яку будемо освячувати сьогодні, є сила послуху Ісуса, вона містить благословення Агнця, приносить нам велике зцілення  нашому серцю та душі!

Владика закликав нас згадати про наш великий дар Хрещення, який ми повинні плекати через молитву, Боже Слово, добрі вчинки, допомогу нашим ближнім.

На кінець Літургії владика Ніл за жертовну та невпинну працю для збереження та охорони життя і здоров’я наших краян, особливо в час пандемії коронавірусної хвороби, нагородив орденом ІІІ ступеня Блаженного Теодора в особі головних лікарів нашого міста весь медичний персонал

Після Служби Божої, молодь кафедрального собору, на чолі з прот. Владиславом Ігнатишином, під звук гуцульських трембіт, зробили дуже гарний вступ, перед Великим чином освячення Йорданської води.

                                                                                                                                                                                                                                                                            Іван ТЕРНИНКО, семінарист